Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti
Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Uto, 04.06.2019

Udruga specijalne policije Barun u inicijativi za podizanje spomenika braniteljima u Kumrovcu

Udruga SJP Barun priključila se inicijativi za podizanje spomen obilježja braniteljima i centru za obuku iz kojeg je 1991. formirana Specijalna jedinica policije Krapinsko-zagorske policijske uprave,poznatiji kao Baruni.

Udruga SJP Barun priključila se inicijativi za podizanje spomen obilježja braniteljima i centru za obuku koji je formiran 1990, kao jedan od pet takvih centara u Republici Hrvatskoj 1990. Poznato je da su polaznici obučnog  centra bili smješteni u dvije lokacije  u sportskom centru u Kumrovcu u kojem su bili smješteni policajci iz tadašnje krapinske PU iz kojih su nastali Baruni,  a ostali iz udaljenih mjesta bili su smješteni u Političkoj školi u Kumrovcu.

Posebna važnost tog centra je u tome što su se tu obučavali budući časnici HV, posebice budući časnici gardijskih brigada. Pa je tako poznato da je dio ljudi iz tog obučnog centra iz 1990 imalo zadaću da u 1991.g  ustroje dijelove borbenih jedinica za 1. gardijsku brigadu ,poznate Tigrove, za 2. gardijsku brigadu "Gromove"  i za 4. gardijsku brigadu "Lavovi" (kasnije prozvani Pauci) ,također zanimljivo je da je u Kumrovcu ustrojena bojna Zrinski i kasnije bojna Frankopan čiji su instruktori i zapovjednici  bili legionari Bruno Zorica-Zulu, general Miljenko Fiipović i general Ante Roso. Bojna Zrinski poznata je i po toem što je bila prva specijalna postrojba u okviru HV.

Bojna Zrinski i Frankopan biva kasnije ustrojena u Prvi gardijski zdrug, kao najelitnija postrojba HV koja je između ostaloga imala zadaću da štiti prvog hrvatskog predsjednika dr.Franju Tuđmana.

U projekt podizanja spomen obilježja uključeno je čak pet braniteljskih udruga i to Udruga posebne jedinice policije Kumrovec, Udruga ratnih veterana Tigrovi KZŽ, Udruga specijalne jedinice policije Barun-Zlatar, Udruga branitelja i dragovoljaca Kumrovec  i Zagorska sela , i Udruga hrvatskih branitelja Krapina.

Članovi Inicijativnog odbora su načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt, predsjednik Udruge Posebne Jedinice Policije(PJP) Kumrovec Neven Martić, predsjednik Udruge ratnih veterana Tigrova KZŽ Željko Herceg, predsjednik Udruge jedinice specijalne policije Barun-Zlatar Robert Jukić, Vinko Primorac član udruge PJP Kumrovec , Petar Papac član Udruge PJP Kumrovec,  Miro Kralj tajnik Udruge PJP Kumrovec, Dragutin Ulama – jedan od ranijih inicijatora za podizanje spomen obilježja Franjo Žlender predsjednik Udruge branitelja i dobrovoljca Kumrovec i Zagorska Sela i Mladen Ptičar  predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Krapina.

Za predsjednika Inicijativnog odbora izabran je Mladen Ptičar.

Nakon toga, Inicijativni odbor je  dogovorio da lokacija za podizanje spomen obilježja bude  Park hrvatskih branitelja u Kumrovcu.

Nakon toga usuglašene su  smjernice za izradu spomen obilježja, i daljnje aktivnosti, između ostaloga da se obavi pozivni natječaj prema umjetnicima -kiparima da vide lokaciju i da im se daju smjernice za izradu spomen obilježja.

Načelnik Robert Šplajt posebno je istaknuo da će Općina pružiti svu moguću pomoć u vezi provedbe projekta.


Zadnja promjena: 12.07.2019. u 04:40 sati | Prikazano 1801 puta